Taakrisicoanalyse

Uit Wikiprebia
(Doorverwezen vanaf Taakanalyse)
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor de uitvoering van taakrisicoanalyses (job safety analysis) zijn meerdere technieken ter beschikking. We denken dan onder meer aan Ichikawa- of visgraatdiagrammen, MUOP-methode waarbij als parameters Mens, Uitrusting, Organisatie/Omgeving en Producten worden besproken, diverse checklistmethoden, procedure-HAZOP en dergelijke meer. Al deze methoden komen neer op een typische What-If analysetechniek. Enkel de wijze waarop men een en ander tracht te systematiseren en voor te stellen verschilt.

Inhoud

Methode

Een succesvolle methode voor de uitvoering van een taakrisicoanalyse is de What-if analyse (met checklist). Dit is een methode die een open brainstorming toelaat en weinig bijkomende uitleg of opleiding behoeft. Op deze wijze toegepast is het ook een vorm van storingsanalyse. De principes van deze methode zijn dus ook voor taakrisicoanalyse toepasbaar.

De bedoeling is dat de te bestuderen taak grondig beschreven wordt door haar op te splitsen in haar deeltaken en sequenties en vervolgens de What-If techniek toe te passen op deze sequentielijst. Tijdens de analyse wordt een checklist toegepast met de bedoeling om rekening te houden met alle aspecten van de taak en de omgeving (zoals bij MUOP).

Zie de pagina Storingsanalyse voor de praktische vereisten en de risico-evaluatie.

Checklist

Een standaard checklist die in alle omstandigheden bruikbaar is voor taakrisicoanalyses bestaat uiteraard niet. De checklist (Bijlage) is afkomstig uit de omgeving van de proceschemie en is voor de meeste taakrisicoanalyses een goede basis. Het doel van deze checklist is om de teamdiscussie te animeren en om het creatieve denken te bevorderen. Het is niet de bedoeling om ze te beschouwen als een gesloten checklist, waarbij men snel een aantal vragen afvinkt of niet van toepassing beschouwt, zonder even na te denken.

Deze checklist wordt overlopen tijdens de analyse en moet aanzien worden als het element dat aanleiding geeft tot een systematische werkwijze. De eerste hoofdstukken van de checklist worden per taakrisicoanalyse eenmalig overlopen voor de taak als geheel. Het laatste hoofdstuk van de checklist wordt voor elke sequentiestap als leidraad gebruikt.

Uiteraard moet de opsplitsing in sequentiestappen en de snelheid van overlopen van de checklist op een praktische manier gebeuren zodat men tijdens de uitvoering niet verzandt in onbenulligheden, noch belangrijke elementen uit het oog verliest.

Pdf.gif  Checklist taakrisicoanalyse

Oefeningen

Pdf.gif Oef 1 Voederen Victor - Prenne maart 2012

Pdf.gif Oef 2 Verdunning maken Zwavelzuur 10% - Prenne maart 2012

Zie ook

Risicoanalyse

Persoonlijke instellingen