Eikenprocessierups

Uit Wikiprebia
Ga naar: navigatie, zoeken

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige zwarte nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Het bestrijden en verwijderen van rupsen dient vakkundig te gebeuren. Nauwkeurige technische bepalingen in een bestek zorgen ervoor dat de meest efficiënte, ecologische en veilige bestrijding wordt toegepast.

Bron: Provant.be

Gevaren

De brandharen van de processierups zijn 0,2 tot 0,3 mm dik, waardoor ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. De rups scheidt deze haartjes af bij gevaar. Omdat ze zo licht zijn, worden ze makkelijk verspreid door de wind. Bij mens en dier kunnen deze brandwonden/irritatie aan ogen, luchtweren en huid veroorzaken.

Ze vormen ook een gevaar voor bomen zelf, aangezien ze deze helemaal kunnen kaal eten en hierdoor een boom onherstelbaar beschadigen. In een bos zijn de rupsen meestal niet in grote aantallen aanwezig doordat er genoeg natuurlijke vijanden zijn, nl. wespen, vogels, kevers,... Maar in een bebouwde omgeving (campings, woonwijken, recreatiegebieden,...) kan er zeer makkelijk een plaag van deze rupsen ontstaan.

Relevante downloads

Pdf.gif PRESENTATIE Preventie en bestrijding van de eikenprocessierups - Luc Samsoen, Prenne 17 juni 2010

Externe links

Bestrijding van de eikenprocessierups - Provant.be

Persoonlijke instellingen