Asbestfonds

Uit Wikiprebia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Asbestfonds (AFA) is een initiatief van de federale overheid. Sinds 1 april 2007 is het mogelijk om een schadeloosstelling te krijgen als men ziek is geworden ten gevolge van blootstelling aan asbest.

Inhoud

Voorwaarden

Het AFA kan enkel vergoedingen uitbetalen aan zij die het slachtoffer zijn geworden van mesothelioom of asbestose (of diffuse bilaterale pleurale verdikkingen). Deze twee ernstige ziekten kan men enkel en alleen oplopen door in contact te komen met asbest. Ook bij een overlijden van het slachtoffer zal het AFA een vergoeding uitbetalen aan eventuele rechthebbenden.

Fonds voor Beroepsziekten

Het AFA is opgericht binnen de schoot van het Fonds voor Beroepsziekten. De personeelsleden van deze laatste instelling bezitten immers reeds heel wat kennis en ervaring die wellicht van grote waarde zijn om deze nieuwe opdracht behoorlijk te vervullen en de wetgeving correct toe te passen.

Wetgeving

Het Asbestfonds werd opgericht via de programmawet van 27 december 2006. Het Koninklijk besluit van 11 mei 2007 licht de bestaande wetgeving verder toe.

Externe links

Website van het Asbestfonds

Pdf.gif Werkingsverslag 5 jaar Asbestfonds

Pdf.gif Asbestfonds 2007-2012

Persoonlijke instellingen